Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agrohomeopatie receptář

Agrohomeopatie může na zahradě pomocí při houbové infekci, při útoku hlemýžďů, slimáků, plžů, mšic, housenek, ploštic a při letních popáleninách rostlin. Při použití homeopatie v zahradě jsou rostliny o moc silnější a zdravější a jsou také odolnější proti nemocem a škůdcům.

article preview

Návod na přípravu roztoku: V půl litru vody rozpustíme 10 kuliček homeopatika a v čisté láhvi uložíme roztok na chladném a stinném místě. Před použitím roztok protřepeme a pak ho zředíme tak, že nalijeme třetinu roztoku do postřikovače a dolijeme ho 7 – 10 litrů. Pak roztok v postřikovači ještě protřepeme a vystříkáme na rostliny.

Doporučené dávkování homeopatika:
První dávka: 500 ml/5001 na hektar nebo 10 ml/101 u malých ploch.
Druhá dávka: 250 ml/5001 na hektar nebo 5 ml/101 u malých ploch.
Třetí dávka: 125 ml/5001 na hektar nebo 2,5 ml/101 u malých ploch.

Upozornění: Postřik homeopatického roztoku se nesmí dostat do kontaktu s chemikáliemi, proto se doporučuje používat čisté prostředky nebo takové, které musí být dokonale umyté od chemikálií. Dobře postříkáme celou rostlinu homeopatickým roztokem, zbytek roztoku vylijeme ke kořenům rostlin. Samozřejmě rostliny potřebují čerstvou zeminu, zálivku, kompost v zájmu dokonalého zdraví, tím lépe budou reagovat na homeopatické léky.

Mšice

Černé mšice na černém bezu – postřik rostliny roztokem homeopatka Cimifuga C30 (6 kuliček se rozpustí v 10 litrech vody). Ošetření se provádí po tři dny. Mšice začnou viditelně mizet z dne na den, 4. den se keř postříká roztokem homeopatika Staphisagria C200, která je také dobrá proti mšicím. Za dva týdny se takto úplně zbavíme černých mšicí z keře černého bezu. Na černé mšice na rostlinách můžeme použít roztok homeopatika Camphora C30.

Mšice na ibišku – postřik rostliny roztokem homeopatika Cimifuga C30, několik kuliček rozpuštěných ve vodě.

Mšice na růžích ošetříme roztokem homeopatika Cimifuga C30. V případě neúspěchu můžeme použít roztok homeopatika Rhus toxicodendron C30. Po něm se objeví nové zdravé výhonky. Po dešti je třeba postřik zopakovat. Dále může být účinné na mšice roztok homeopatika Cuprum metallicum C30, které se doporučuje hlavně na infekce.

Na červené svilušky se vyplatilo použít roztok z homeopatika Petroleum C30, po postřiku svilušky rychle zmizely.

Hlemýždi, slimáci, plži

Na ochranu rostlin před hlemýždi, plži a slimáky můžeme s úspěchem použít homeopatikum Helix tosta D6. Tito škůdci potom nepoškozují chráněné plodiny a vyhýbají se jim. Můžete tímto homeopatikem ochránit jahody před těmito škůdci a budete tak mít zdravé a nepoškozené plody. Vhodné je postřik na jahody po týdnu opakovat, první postřik se doporučuje 500l/h, druhý účinnější 800l/h. Vhodné je i častěji zalévat jahody roztokem homeopatika Helix tosta, ochrana před škůdci bude tím účinnější.

Helix tosta byl účinný i na kořeninové rostliny, které pak tito škůdci nenapadali. Ale byl neúčinný při petrželi a majoránce.

Mandelinka bramborová - Bacillus thuringiensis D6

Účinek homeopatika neutralizuje déšť, v tom případě je třeba postřik opakovat.

Houbové choroby

Rez na růžích – můžeme použít homeopatický roztok Aconitum C30 nebo Belladona C30. Vadnutí orchidejí – v krátkých intervalech homeopatický roztok Arnica C200, Aconitum C200, pak Carbo vegetabilis C30. Arnica a Aconitum se používá při přesazování nebo změně polohy rostliny (Arnica je na újmu a Aconitum na šok z přesázení). Carbo vegetabilis se dává na celkové posílení rostliny.

Padlí na vinné révě – postřik homeopatickým roztokem Belladonna D6 na list a půdu.

Rez na mátě – postřik homeopatickým roztokem Belladonna C30 nebo C200.

Úžeh peckovin – postřik homeopatickým roztokem Belladonna C30.

Hnědá hniloba rajčat – postříkat rostliny homeopatickým roztokem Carbo vegetabilis C30.

Plíseň rajčat - postříkat rostliny homeopatickým roztokem Carbo vegetabilis C30, aplikaci můžeme opakovat 4 dny po sobě.

Rez na hrušce - můžeme postříkat rostliny homeopatickým roztokem Carbo vegetabilis C30, 2x po týdenním intervalu. Dalším indikovaným homeopatikem na tuto nemoc je Gelsemium C200.

Houbové onemocnění třešní – postříkat stromy každé 2 týdny homeopatickým roztokem Rhus toxicodendron C30, pak 2 aplikace homeopatickým roztokem Silicea C200.

Na sluneční popáleniny stromů je vhodný postřik roztokem homeopatika Belladona C200. Po jednom ošetření granátového jablka opadaly spálené listy a objevily se nové silné výhonky a nové květy.

Proti hnědé rzi na rajčatech můžeme použít zálivku roztokem homeopatika Natrium sulphuricum C30, nejdříve po třech dnech, pak 1x týdně. Nemocné listy opadají a rostlina vyžene nové zdravé listy. Při infekci plodonosných výhonků dojde k jejich ozdravení a oživení, dokonce i plody se uzdraví.

Padlí na růžích – postříkat rostliny homeopatickým roztokem Sulphur C30 2x, po týdnu.

Kučeravost listů na broskvoni – postříkat rostliny homeopatickým roztokem Thuja C200. Můžeme je také postříkat 2x v 10 denním intervalu Thuja C30.

Monilie na hrušce – postříkat homeopatickým roztokem Thuja C30.

Zdroje:
http://www.homeopata.hu/?q=cikk/homeopatia-a-kerteszetben-1
http://www.homeopata.hu/?q=cikk/homeopatia-a-kerteszetben-2
http://www.narayana-verlag.com/homeoplant/homeoplant_home_en.php

volný překlad © 2016 vilcakul