Jdi na obsah Jdi na menu
 


Známky homeopatické léčby

Homeopatie je chápaná jako regulační terapie. Vědecké poznatky o léčebných účincích homeopatických léků, které mají původ v rostlinné, živočišné a minerální říši byly získány zkoušením léčiv na zdravých lidech. Na základě zákona podobnosti se vytvořily obrazy léků, což je proces trvající už přes 200 let.

article preview

To, že lék působí, poznáte podle následujících, reakcí:

  1. Cítíte se lépe. Máte pocit, jako by se projevilo vaše původní já. Vrátil se vám váš duch, více si důvěřujete. Pokud se tak cítíte, je to jistá známka léčení.

  2. Jste schopni vyrovnávat se efektivněji s životními situacemi, s menší mírou stresu.

  3. Máte více energie, cítíte se živěji, zvládnete více práce, jste schopni znovu běhat, více se smějete.

  4. Nastanou změny v životě, i když se zdá, že je to náhoda. Například změníte zaměstnání, nebo nastane posun ve vašem poměru k práci, ke studiu, nebo ke spolupracovníkům, přátelům, rodině.

  5. Budete tvořivější.

  6. Homeopatické zhoršení. Po podání homeopatického léku může nastat zhoršení, původní psychické zranění se většinou během léčby nevrací se stejnou intenzitou, pokud není příliš čerstvé a příliš silné. Když by zhoršení bylo příliš velké, konzultujte zkušeného homeopata. Většinou ale stačí partner, rodiče nebo přítel, který vyslechne vaše stesky.

Často se objeví fyzické zhoršení. To znamená, že zpočátku se stav zhorší - trvá to dny, týdny nebo dokonce měsíce, podle toho, jak dlouho byl přítomen fyzický symptom. Obecně, zhoršení je buď krátké a bolestivé, nebo pomalé, méně dramatické a vleklejší.

Zhoršení má často původ v eliminaci toxinů, které se dostávají ven z těla přirozenými vylučovacími systémy. Stolicí nebo močí, kůží v podobě vyrážek, uhrů, nežitů nebo horečky, nosem jako kýchání nebo rýma, ústy jako zvracení. Nežity se často objevují blízko postiženého místa. Období zotavení je většinou stejně dlouhé jako období zhoršení, takže jestliže zhoršení trvá jeden den, následující den většinou pomine. Dočasné zhoršení symptomů nelze interpretovat jako vedlejší účinky léčby. Je to projev organismu, který pracuje na tom, aby se vyléčil.

  1. Krátký dočasný návrat starých symptomů je dobrým znamením, zvláště když se objevují v opačném pořadí než původní symptomy. Mohou být přechodné - třeba jen několik sekund jako záblesk minulosti - nebo déletrvající. Návrat symptomů patři k zákonitostem léčby, i když se neobjeví ve všech případech.

K zákonům léčby dále patří pravidlo, že symptomy jsou eliminovány v pořadí od závažnějších k méně vážným, od vnitřních orgánů k vnějším nebo méně důležitým, zevnitř ven a seshora dolů. Ale zlepšení u plicních a srdečních chorob bude postupovat nahoru a projevy půjdou od plic (závažné) k hrdlu a nosu (méně vážné). Návrat kašle u astmatu je dobrým znamením - hrudník se Čistí.

Pokud se astma změní na kožní vyrážku nebo záchvaty kýchání, je to v pořádku; ale pokud se senná rýma nebo ekzém změní na astma, znamená to potlačení a je to špatně.

 

  1. Je dobré, když se kromě psychiky zlepšují i fyzické symptomy, za předpokladu, že to odpovídá zákonům léčby (zevnitř ven, od důležitějších orgánů k méně významným).

  2. Občas může být projevem léčby sen nebo sekvence snů s nějakým významem, i když mu přesně nerozumíte. Podstatné je, že cítíte, že sen je nějakým způsobem správný, důležitý nebo pozitivní. Jestliže bylo zranění spojené se zármutkem, příjemný sen o mrtvé osobě bývá dobrým znamením. Při strachu to může být pocit hlubokého uvolnění ve snu. Důvěřujte pocitům, které ve snu prožíváte.

  3. Většinou se nejprve začnete cítit lépe psychicky. Pak se mohou přechodně zhoršit vaše fyzické symptomy, protože se vylučují toxiny. Pokud je fyzické zhoršení výrazné, jeho příznaky může zmírnit lehká dieta nebo ovoce.

Pokud byly předchozí fyzické symptomy spasmického charakteru, jako je tomu u astmatu nebo bolestí hlavy, následující ataky budou méně kruté, budou mít kratší trvání a objeví se méně často. Takže mírnější záchvat po zahájení léčby není důvodem k panice a novému předepsání.

Upozornění

Po dobu léčby se nesmí pít káva, nápoje obsahující kofein, silný černý čaj (coca cola, to nic). Můžete pít kávu bez kofeinu, ovocné čaje. Nepoužívejte zubní pastu s obsahem mentolu, ani takové přípravky, které obsahují mentol, kafr nebo silně aromatické látky (aromatické oleje, krémy, mastičky)! Nejezte žvýkačky s obsahem mentolu ani mentolové bonbóny!

Velká spotřeba vitamínů a alkoholu je nepřípustná. Na léčbu má negativní vliv užívání alopatických a antikoncepčních léků (antibiotika, analgetika a podobně). Jejich užití zpomaluje, zastavuje a neutralizuje homeopatickou léčbu. Vyhýbejte se stresu a traumatům. Všeobecně všechno, co má léčivý účinek, může mít neutralizační účinek na homeopatickou léčbu. Může to být ošetření u zubaře, minerální koupele, akupunktura a fytoterapie. Tyto terapie mohou zamlžit výsledky homeopatické léčby.

 Jak užívat homeopatický lék

Homeopatikum je připraveno ve formě granulí nebo kapek. Nesmí se brát do prstů, ani nasýpat do dlaně, kapky nesmí přijít do styku s kovem. K odpočítání dávky slouží kalíšek, který je součástí tuby anebo je vhodné použít lžičku z umělé hmoty.

Homeopatický lék užíváme v okamžiku, kdy je ústní dutina zbavená všech cizorodých příchutí (zubní pasta, jídlo, nápoje, bonbóny, žvýkačky...), to znamená 1/4 hodiny před jídlem a 14 hodiny po jídle. V případě časové tísně je lepší vzít lék, než dávku vynechat.

Homeopatický lék nespolkneme! Příslušný počet kapek nebo granulí nasypeme, resp. dáme pod jazyk a necháme zvolna rozplynout!!!