Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pulsatilla pratensis (Puls.)

Anemone. Modro-fialová, květ ve tvaru zvonku, je tolerantní k suchu, je známo mnoho variací. Koniklec (Pulsatilla) je nízká až středně vysoká trsnatá rostlina, s převážně ochlupenými listy i lodyhami, zařazená do čeledě pryskyřníkovitých.

article preview

Příčiny: Promočené nohy, kolísání teplot.

 

Indikace: Široká škála fyzických a psychických příznaků. Katarální onemocnění, ušní infekce, zánět spojivek.

 

Charakteristiky: Proměnlivost symptomů a také její nálady. Nedostatek žízně. Důležitý konstituční lék, často používány v těhotenství.

 

Příznaky: Bledost. Proměnlivé, husté, žluto-zelené, slizké sekrety. Nedráždivá rýma, nos se mu v noci ucpe, přes den teče. Páchnoucí dech, sucho v ústech, v ústech trhliny. Píchavá bolest v uchu, která je horší v noci. Vlhký kašel ráno, večer a v noci suchý kašel, kvůli němuž se musí posadit.

Nemá ráda tučná jídla. Potíže žaludku po česneku. Má pocit, jako by měl v žaludku kámen. Ukápavající moč při kašli, kýchání.

Proměnlivé bolesti noh. Oteklé, bolestivé žíly, křečové žíly.

Je velmi zimomřivá, ale všechny příznaky se horší v teplé místnosti. Je náladová, plačtivé povahy, vyžadují útěchu.

 

Zhoršení: Teplem, teplou nevětranou místností, ve večer. Jídlem, zejména těžkými, mastnými potravinamy, zmrzlinou, vejcem. Samotou.

 

Zlepšení: Čerstvým, otevřeným vzduchem, studeným obkladem, tlakem. Cítí lépe, když je utěšován, může se vyplakat nebo když je ve společnosti.