Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá Materie medika

Homeopatická Materie medika zahrnuje v sobě tzv. "obrazy léků", pojednává o homeopatických lécích a jejich indikaci na různé psychické a fyzické problémy. Materie medika je jedním ze základních pilířů homeopatické terapie, po odebrání případu pacienta a následné repertorizaci (analýze) je třeba porovnat nejvýše vycházející léky s obrazem léku v Materii medice a podle zákonu podobnosti předepsát ten nejpodobnější lék stavu pacienta.

article preview

Abrotanum

Vyhublost při dobré chuti k jídlu, hlavně na lýtkách. Soustavná (kontinuální) hektická horečka s problémy uzlin a sliznic. Anémie, bledost, vpadlé oči a zestarlý vzhled. Nespavost, vnitřní neklid nervového původu. Rudé a opuchnuté klouby s pálením doprovázející ztuhlost. Bolesti v týlu, zádech a kříži, které se zhoršují vlhkosti, chladem a mlhou. Zástupné problémy.: např. revma namísto hlenu nebo krvácení ze zlaté žíly. Sklon ke krvácení začínající z nosu, střev nebo z močového měchýře. Zácpa se střídá s průjmem. Angiomy.

Indikace: lék pro skrofulózní a také revmaticko-dnavé pacienty, vhodný i v případech skryté dny. Je dále zodpovídajícím prostředkem při anémii a rekonvalescenci. Chronická dna, marasmus, omrzliny.

Podobně působící léky: Scrophularia, Bryonie, Acidum benzoicum (dna), Iodum, Natrum muriaticum (marasmus).


Anas barbariae (Anas barb.) – Oscillococcinum

Nejoblíbenější protichřipkový lék ve Francii, jeho popularita roste i v USA. Tento lék je vyroben ze srdce a játra kachny, jako slepičí polévka, tak i lék vyrobený z kachny má protiinfekční účinek. Možná je to proto, že ve střevech kačen se nalézá 80% všech znamých virů a díky zákonu podobnosti mají tyto mikrodávky virů léčivé účinky. Nejúčinnější je v potenci C 200, v které se u nás i prodává.

Nemá charakteristický obraz léku, doporučuje se jako preventivní lék při chřipkách. Chřipka má většinou tyto symptomy: horečka, bolesti po těle, celková slabost, rýma a kašel. Nejúčinnější je do 48 hodin po objevení se symptomů. Je dobrý i při léčbě nachlazení, ale není tak účinný jako při chřipce

Klíčové symptomy:

- chřipka nebo nachlazení do 48 hodin

Klinické indikace: chřipka, nachlazení.

 

Allium cepa (All-c.)

 

Charakteristikou tohoto léku je slzení očí a dráždivá iritující rýma, je dobrý pro pacienty, kteří si stěžují na tvrdý kapesník při smrkání. Charakteristické je zčevenání okolo nosních dírek a horního retu. Slzení z očí na rozdíl od rýmy není dráždivé. Je použitelný při senné rýmě a při alergii dýchacích cest, při nachlazení. Doporučuje se hlavně jako akutní prostředek, neovlyvní náchylnost pacienta k prochlazení a návratu senné rýmy.

Klíčové symptomy:

- výdatný, dráždivý výtok z nosu

- výdatné slzení z očí, které není dráždivé

- zhoršení teplem místnosti; zlepšení venku

Modality:

Zhoršení: v teplé místnosti; při provlhnutí; chladným vlhkým větrem.

Zlepšení: venku; v chladné místnosti

Klinické indikace:

Alergie, zápal hrdla, nachlazení, bolest ucha, senná rýma, křeče střev.

 

Aconitum nappelus

Lék pro použití v akutních případech, symptomy se objevují náhle prudce po vystavení pacienta suchému chladu, hlavně když se přitom zpotí. Je to lék první volby při zápalech a horečkách. Charakteristický pro tento lék je neklid, úzkost a strach. Pacient je velmi žíznivý, chce studené nápoje. Velké zhoršení v noci, nespavost, neklidný spánek.

Hlavní lék na problémy objevující se po změně teplého počasí na chladné, účinný hned po objevení se příznaků do 24 hodin, pak je už třeba jiného léku. 

Klíčové symptomy:

- v počáteční fáze zánětlivých onemocnění

- náhle se objevující potíže, hlavně po vystavení se chladnému suchému vzduchu.

-neklid, úzkost, strach, zlé předtuchy.

Zhoršení:

Suchý, chladný vzduch; v teplé místnosti, večer a v noci, při lehu na postižené straně těla, hudbou.

Zlepšení:

Venku; po vypocení, při sedu v klidu.

Klinické indikace:

Poruchy spánku, horečka, astma, zánět jater, neštovice, nachlazení, poruchy trávení, bolest zubů, operace, bolest ucha, rubeola, šok po zranění, zápal hrdla, zánět močového měchýře, poranění oka, chřipka, úzkost, spalničky, krup, krvácení.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář