Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arnica montana (Arn.)

Rostlina z čeledě hvězdnicovitých. Horská arnika. Rostlina horského pásma, z čeledě Compositae. Už v starověku ji vzpomínali jako „bylinku na nehody“. Je to lék první volby při první pomoci na všechny traumata a zranění.

 

article preview

Rostlina z čeledě hvězdnicovitých. Horská arnika. Rostlina horského pásma, z čeledě Compositae. Už v starověku ji vzpomínali jako „bylinku na nehody“.

Působení: Pocity rozbolavěnosti a zchvácení podobné těm, které nastávají po fyzickém přepracování či v důsledku kontuze. Tvorba krevních extravazátů a ekchymóz (na úrovni kapilár). Febrilní stav s celkovou slabostí.

Typ: Neexistuje citlivý typ. Každý jedinec může v určité situaci vykazovat příznaky léku Arnica.

Etiologie: Fyzické, psychické trauma, přetížení.

Symptomy: Pocity svalové únavy, bolesti a celkové zchvácenosti. Potíže jsou zhoršené sebemenším dotykem či pohybem, určitou úlevu přináší teplé obklady a odpočinek. Nemocný vykazuje psychické příznaky traumatického šoku: naříká ze spánku, je-li probuzen, odpoví jednoslabičně a hned upadá do stavu netečnosti. Pocit pohmoždění v celém těle nebo v poraněné části, který může být následkem horečnatého stavu, porodu, vyčerpání; má pocit tvrdé postele, vrtí se.

Charakteristiky: Hlavní lék na onemocnění cév. Nemá rád, když se k němu přiblíží, nesnese dotek, chce, aby ho nechali na pokoji.

Indikace: Veškeré traumatismy představují indikaci k paušálnímu podání léku. Nejde tedy jen o nechtěné následky zevních příčin (úrazy, pády, odřeniny s krvácením či bez něj), ale také operace, porody (novorozenecký kefalhematom, poranění matky). Lék mírní následky nadměrné svalové námahy (extrasystoly u vrcholových sportovců, ale i chrapot zpěváků a řečníků). Zranění, modřiny, podlitiny, krvácení, svalová horečka, operační zákroky, fyzická a duchovní zmlácenost, fyzické vyčerpání, krvavé, unavené oči. Horečky doprovázené výraznou slabostí u jedinců, kteří mají zarudlý, překrvený obličej a stěžují si na zimnici a intenzivní žízeň.

Zhoršení: horkem, vlhkem, dotekem.

Zlepšení: Klidem.

Dávkování: V akutních stavech zpravidla 5 granulí 2-4krát denně v ředění 9 nebo 15 CH. Vyšší ředění (např. 30 CH 1krát týdně) bývá účinnější, pokud se jedná o následky starých traumatismů. Větší efekt léčby lze očekávat ve fázi prevence (předoperační příprava) a v časném postraumatickém období.
V případě povrchových traumatizmů (odřeniny, modřiny) s výhodou lokálně aplikujeme přípravek Arnica mast (např. 2-4krát denně).