Jdi na obsah Jdi na menu
 


Carpinus betulus - Habr obecný

article preview

Vzhled a rozšíření: Habr (Carpinus L.) je rod stromů, vzácně keřů. Je to statný strom s mohutnou vysoce klenutou, leč někdy poněkud nepravidlenou korunou. Kmen je pokryt šedou hladkou kůrou, větve leskle hnědou. Listy jsou střídavé, podlouhle vejčité, na vrcholu krátce zašpičatělé, dvojitě ostře pilovité. Pupeny habru jsou drobné, štíhlé a rostou střídavě. Mají červenavě hnědou barvu, zatímco větvičky jsou tmavší, skoro černé. Nápadné je na pupenech také to, že působí ojíněným a jakoby vysušeným dojmem, jako by měly na povrchu tenké suché šupinky. Květy jsou jednopohlavné, v oddělených květenstvích. V samčích jehnědách jsou jednotlivé květy umístěny jednotlivě v úžlabí listenů, okvětí i listence u nich chybí, tyčinek obsahují 4-12. Samičí květy uspořádány také v jehnědách a mají šupinkovité okvětí a 2 nitkovité blizny. Plod je oříšek s křídlem, které vzniklo srůstem 3 listenců. Opylování i rozšiřování plodů se děje pomocí větru. Habr obecný (Carpinus betulus) zařazujeme do čeledi habrovitých, ve starší odborné literatuře nalezneme i jeho zařazení do čeledi lískovitých. Habry jsou domácí původní dřevinou, rostoucí nejen v celé Evropě, ale i ve střední Asii. Ve volné přírodě habry dorůstají výšky až 30 metrů, koruny pak dosahují průměru kolem 20 metrů. Pro živé ploty habry mají výšku od jednoho až do 4 metrů, v zámeckých parcích ale nalezneme i živé ploty ve výšce 6 metrů. Jeho původní areál zahrnuje Evropu, Kavkaz a Asii od Turecka po Írán.

 
Sběr: čerstvé pupeny.
 
INDIKACE:
 
Játra: Stimuluje jaterní činnost, lék na jaterní nedostatečnost. Onemocnění jater.
 
Dýchání: Působí především na oblast horních cest dýchacích a průdušnic, stimuluje hojení sliznic. Chronická sinusitida. Spazmická a chronická rinofaryngitida. Spazmický kašel. Tracheitida, bronchitida, rozedma plic. Kuřácký kašel s krví ve sputu. Onemocnění dýchacího traktu. Léčí symptomy zapříčené kouřením (nikotinem). Má protikřečové působení na dýchací cesty. Infekce horních cest dýchacích, plíce, dutiny. Vynikající symptomatický lék při rekurentních infekcích ORL, hlavně při sinusitidách s vážnými bolestmi hlavy. Léčí také sinusitidu alergického původu.
 
Sliznice: hojí poranění krevních destiček na sliznicích.
 
Krevní oběh a cévy: Tlumí zvýšenou krvácivost při thrombopatiiích a thrombopéniích. Zvyšuje tvorbu krevních destiček, čímž zvyšuje srážlivost krve. Je to velmi účinný lék v některých případech purpury (petechie). Vážné případy arteriosklerózy a anémie. Kapilární fragilita. Perniciózní anémie. Podporuje aglutinaci krve. Napomáhá k vylučování cholesterolu. Zastavuje krvácení. Urémie, urikémie.
 
Kosti a klouby: Poškození kostní dřeně. Uzlovitá periartritida, chronická polyartritida. 
 
Nos: Spazmatická rýma.
 
Doporučené kombinace: Cornus sanguinea, Ribes nigrum, Rosa canina, Alnus glutinosa.
 
Kontraindikace: V případech trombózy.
 
Dávkování 1: 1 kapka léku v potenci D1 na 1kg váhy, rozdělena do 2-3 dávek denně, po dobu 4-6 týdnů.
 
Dávkování 2: Dospělí: 50 kapek (1/2 lžičky) jednou až třikrát denně. Děti mladší 12 let: 15 - 25 kapek jednou až třikrát denně,. po dobu 4-6 týdnů.
 
Dávkování 3: používá se matečný macerát podle schématu 1 kapka na 1 kg děleno 10, rozdělené do 2-3dávek. Například na 80 kg váhy je to 80/10, to je 8 kapek na den rozdělené do 3-4 dávek, po dobu 4-6 týdnů.
 
Podobné: Phosphorus, Ferrum, Ferrum phosphoricum, Millefolium achillea, Thlaspi bursa pastoris.
 
Zdroje:
Jiří Janča a Josef A. Zentrich, Herbář léčivých rostlin 5. díl
 Philippe Andrianne, Velká kniha gemmoterapie
 Josef A. Zentrich, Gemmoterapie - přírodní léčba pupeny
 Jarmila Podhorná, Pupeny léčí
 internet